סליחה על השאלה: שאלות ש'עובדות' עבורכם בריאיון עבודה - כמה דוגמאות לשאלות שעובדות וגם כאלו שממש לא
תשמעו סיפור,
לפני כשנה קיימנו ריאיון עבודה לתפקיד בכיר מאד בארגון ציבורי.
בריאיון השתתפו המועמד, מנכ"ל הארגון, מנהלת משאבי האנוש ואנוכי.
ככל שהריאיון התקדם הבחנתי כיצד המועמד 'משתלט' על הריאיון וכיצד המנכ"ל הולך ונשבה בקסמיו. נראה שממש בקרוב הוא זוכה בתפקיד הנחשק והם מפליגים יחד לעבר האופק.
דווקא שאלה פשוטה, שהגיעה מהמנכ"ל, הביאה ליקיצה מהחלום.
ממש לקראת סוף הריאיון, שאל המנכ"ל שאלה פשוטה: "אתה כל כך מוכשר, אז מה בעצם החסרונות שלך?"
המועמד חשב, חשב וחשב עוד קצת. ואז אמר: "האמת, אני לא יודע, אני מקרה נדיר".
מאוחר יותר תיאר המנכ"ל את ההחוויה הפנימית שלו לתשובת המועמד: "זה נראה כמו ארון ויטרינה שבו סט כלי האוכל המפואר ביותר, קורס בבת-אחת וברעש גדול".
שאלת: "מה החסרונות שלך?" היא שאלה יחסית מיושנת שנתפסת כשאלה שלרוב אינה משרתת או מקדמת את הריאיון. אבל דווקא האופן בו היא נשאלה פה והטיימינג המושלם שלה, הביאו להבנה חשובה אודות המועמד, שלא היתה בהלימה כלל לריאיון כולו וחשפה בפנינו צד אחר.
אז מה השאלה?
לאורך השנים והניסיון שצברנו בראיונות עבודה, כל מראיינת ומראיין מצאו לעצמם את קבוצת השאלות ש'עובדת' להן. השאלות שבעזרתן הצלחתם להבין עוד משהו על המועמד או לקלף עוד שכבה מההיכרות עימו.
אספנו פה על קצה המזלג את ה-שאלות!
אלו שעובדות לנו ואלו שהלקוחות והמנהלים שאנחנו מראיינים איתם מוצאים כאפקטיביות ביותר.
נתחיל ברקע קצרצר:
שאלות הן הכלי שלנו לאסוף מידע ולהתרשם ממועמדים במהלך הריאיון.
זה עולם רחב ומלא באפשרויות.
כמה כללים בשימוש נכון בשאלות:
ככל שהשאלות פתוחות יותר כך תקבלו תשובות רחבות, מעניינות ומרחיבות התרשמות יותר.
לכן כשאני פונה למועמדים בבקשה: "ספרי/י לנו על עצמך", אני משתדלת להשאיר את הבקשה כפתוחה ביותר.
מגוון הדרכים שמועמדים בוחרים לענות על שאלת הפתיחה הזו הוא רחב ומעניין.
לכן כשמועמדים מבקשים לא אחת, שאכוון אותם, אני מנסה להמנע מזה ומבקשת להתרשם כיצד הם מתארגנים מול שאלה/פנייה פתוחה (האם הם פותחים באמירה אישית, מתחילים לתאר את תחנות הקריירה שלהם או שמא פותחים באמירה כללית יותר וכן הלאה)/
איך נדע ששאלה 'עובדת' בריאיון עבודה?
אם התשובה עליה מספקת לנו מימד חדש ולא צפוי אודות המועמדות והמועמדים. כשהתשובה מאפשרת לנו לחדד או לפצח במהלך הריאיון נקודה שעוד לא התחברה עד הסוף. ולעיתים מטרתה הוא להפתיע מכיוון לא צפוי כדי לקבל מענה אותנטי ואליו המועמדים לא נערכו במהלך ההכנה לריאיון.
אז מה השאלות שעובדות לנו?
אספנו פה מקבץ קטן ואפקטיבי:
שאלת רגשית – "את/ה אוהב/ת את העבודה שלך?" אחרי תיאור מקצועי ארוך של מקום העבודה, הפרויקטים, העשייה לשאול: "את אוהבת את העבודה שלך?" היא לרוב אינה צפויה ומניעה את השיח לעולם אחר. שאלה רגשית כזו מיד לאחר תיאור מקצועי ארוך, מחלצת לרוב תשובות מעניינות כמו: "פעם אהבתי". "אני אוהבת מאד, אבל לאחרונה משהו כבה". "אני ממש לא אוהבת בשנה האחרונה את התפקיד". נפתח פה פתח לדיון חדש ומעניין.
איך את/ה מתרשם/ת מהתפקיד? השאלה המגיעה בחלק האחרון של הריאיון, לאחר שהמועמדים קיבלו תיאור מפורט מהמנהלים המראיינים אודות התפקיד. נראה שהם כבר שחררו מעט את המתח. החזרת המקל אליהם מייצרת מענה מעניין.
מה למדת על החברה והתפקיד? שאלה שמנהלים רבים מוצאים כאפקטיבית מאד. בדרך הזאת הם לומדים האם מועמדים התכוננו לריאיון ולומדים על התובנות המקצועיות שלהם מהקריאה באתר. מכאן ניתן להמשיך לשאלות נוספות דוגמת, איזה ערך אתה יכול להביא לחברה? מה לדעתך כדאי לעשות אחרת? התגובות לרוב מעניינות מאד. חלק מהמנהלים המראיינים גם מעודדים את המועמדים בשלב הזה גם להעביר ביקורת או להציע שיפורים.
מה ה-Killer Application שלך? - שאלה ש'גנבתי' ממנהל ותיק ומנוסה שאלה העוסקת בערך המוסף הייחודי כפי שהמועמדים רואים בעצמם והיא מעניינת כי התשובה אליה מחייבת את המועמדים למפות את היכולת המרכזית שלהם בתפקיד.
ומה השאלות שממש לא?
שאלות שמבקשות לברר מידע אישי שאינו חוקי ואינו ממן העניין, בהן מככבות: "כמה ילדים יש לך" (תמיד בלשון נקבה) ו"איך תסתדרי עם המשפחה והעבודה התובענית"? "מתי התחתנת" (שוב בלשון נקבה ושוב בכוונה לברר הריון באופק)? "מה עשית בצבא" (כדי לבחון מדוע לא הוזכר השירות הצבאי ומה הנסיבות שלא הוזכר)?
שאלות מתחום ה"המראיינ/ת בתפקיד אלוהים": "אם היית חיה, איזו חיה היית?" "אם היית משקה, איזה משקה את/ה?"
שאלות ממש סגורות - אלו שאלות שמכוונת באופן מובהק למה אתם מכוונים, כך שלתשובה כמעט אין ערך: איך יחסי האנוש שלך? טובים? אצלנו חשובה מאד עבודת צוות, אתה יודע לעבוד בצוות?
לסיכום בקצרה, אז אילו שאלות עובדות? שאלות פתוחות, מעולם התוכן המקצועי, שאלות שאספתם.ן לאורך השנים ולמדתן שמתוכן ניתן להפיק עוד תובנה או אמירה אותנטית, הן אלו שיסייעו לכם להכיר טוב יותר את המועמדים מולכם.
תרצו לחשוב יחד כיצד להכשיר מנהלים בארגון להיות מראיינים עוד יותר טובים
דברו איתנו, אנחנו מומחים בהכשרת מנהלים בארגונים לשיפור מיומנויות אבחון ומיון.
אנחנו פה, צרו קשר
**תרצו לשמוע עוד על התהליך? תרצו לשוחח עם לקוחות מרוצים שישמחו להמליץ? 050-2128772 | hila@hhadar.co.il פנו אלינו לכאן
コメント